kladsel-pa-begravning

Klädsel vid begravning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Brothers & Tailor Store

Numera är reglerna för hur man klär sig inför en begravning inte lika strikta som de tidigare varit. Men av respekt för den avlidne och dess anhöriga ska man ändå lägga ned tid och omtanke på sin klädsel vid begravning. Begravningar är inte ett tillfälle att visa upp sig eller skylta med sina snyggaste eller mest unika kläder, utan snarare ett tillfälle att anpassa sig till skaran och smälta in. Man ska vara uppklädd utan att signalera fest – tänk att klädseln ska vara nedtonad och stillsam. Att komma i fel kläder kan stjäla uppmärksamhet från viktigare saker och även skapa en obekväm situation för den som sticker ut klädmässigt.

En del har kläder hemma som i rätt kombination fungerar bra på en begravning. Låna gärna kläder av bekanta men se till att kläderna sitter bra. Det får inte vara vara iögonfallande fel storlek eller passform då det enkelt gör att du sticker ut vilket inte är passande på en begravning. Har du inget i garderoben eller inte har möjlighet att låna så det kan det vara på sin plats att köpa en kostym. Det behöver inte vara dyrt om du gör din research. Tänk på att du även kan använda kläderna vid fler tillfällen.

12 inledande tips och ”regler” som gäller oavsett klädkod

 1. För de flesta är begravningar en dyster tillställning och klädernas ska matcha stämningen. Mörka eller tillbakadragna färger, och en neutral och stilig stil är att sträva efter.
 2. Respektera meddelad klädkod.
 3. Tänk på att kläderna ska vara bekväma då en begravning ofta innebär långa perioder av sittande, både under ceremonin och under eventuellt fika efteråt.
 4. Välj kläder som inte behöver rättas till hela tiden.
 5. Välj gärna en frisyr som inte behöva fixas med under dagen.
 6. Bär inte sportkepsar.
 7. Bär inte kläder med tryck på.
 8. Solglasögon är fullt acceptabelt om begravningen sker utomhus, men välj ett par neutrala och i linje med övrig klädsels färger och stil.
 9. Hatt kan bäras av både kvinnor och män. Tänk bara på att den inte ska vara skymmande eller otymplig och att den ska vara i samklang med den stämning som resten av dina kläder signalerar.
 10. Tänk på att andra kan vara allergiska eller känsliga mot parfym och andra starka dofter. För att ingen ska behöva sitta och snörvla och hosta på grund av det bör man vara försiktig med parfymerade produkter.
 11. Glöm inte att ta med näsdukar, även om du själv kanske inte behöver dem kanske din bänkgranne gör det.
 12. Om du måste ha med mobilen, stäng av ljud och vibrator i god tid innan ceremonin för att inte glömma detta när du väl är på plats.

Klädkod vid begravningar

Om klädkod meddelas i inbjudan eller i dödsannonsen ska den följas. Vanligast är klädkoderna valfri klädsel eller ljus klädsel. Saknas klädkod är det formell begravningsklädsel som gäller.

Om en väldigt specifik eller egen klädkod meddelas brukar den även innehålla en förklaring. Det kan även meddelas att besökarna ska bära ett speciellt plagg eller en särskild detalj, till exempel en färggrann slips eller speciell accessoar. Vissa ser begravningar som ett firande av livet och kan därför önska att gästerna klär sig i ljusa och glada kläder.

Det kan också vara så att den avlidnes eller din egen religion påkallar en speciell klädkod, den bör då följas.

Oavsett klädkod så har vi hittat en mycket prisvärt och elegant utstyrsel. Här ser du en snygg kostym med matchande skjorta och slips som passar alla begravningar. Den är elegant utan att sticka ut och är skön att bära.

Klädsel vid valfri klädkod på begravningen

Om klädkoden är valfri är det upp till gästen att själv bestämma. Denna klädkod väljs ofta för att göra det enklare för gästerna att hitta kläder de känner sig bekväma i. Såväl mörka som ljusa kläder får användas. Men undvik starka färger, som klarrött, starkt gult eller andra skrikiga färger. Svart, mörkgrått, mörkblått eller ljusare diskreta färger fungerar bra.

Begravning med klädkod ljus klädsel

Om klädkoden är ljus klädsel klär man sig inte i svart. Alla andra färger går bra, men i nedtonad färgskala. Beige, ljusblått, ljusgrått, ljusrosa eller andra pastellfärger är lämpligt. Undvik att bära helt vitt eller starka färger som klarrött eller gult.

Ingen klädkod

Om ingen klädkod meddelats är det lämpligast att klä sig i formell begravningsklädsel. Svart, mörkgrått och mörkblått fungerar alltid bra i detta fall.

Kvinnor klär sig i klänning, kjol, dräkt eller långbyxor. Till kjol och långbyxor bärs blus eller skjorta. Kläderna ska vara svarta eller i mörka färger, till exempel mörkgrått eller mörkblått. Blus och skjorta kan även vara vita. Om klänningen, blusen eller skjortan är kortärmad kompletterar man med en jack, tröja eller sjal.

Formell begravningsklädsel för män är svart, mörkgrå eller mörkblå kostym. Till detta en skjorta, gärna vit, och en svart eller mörk slips. Läs mer nedan vad som gäller för just slipsen.

Anhöriga

Klädseln för anhöriga och övriga skiljer sig något åt. Ju närmre anhörig, desto mer formellt klädd bör man vara. Som närmast anhörig anses oftast partner, barn, föräldrar, svärföräldrar, syskon, far- och morföräldrar. Även syskonens partners och barn, föräldrars syskon samt kusiner ses ofta som närmast anhöriga.

Män

Det är överlag enklare för män att klä sig rätt till en begravning. Kostym är alltid rätt och man anpassar färgen efter klädkoden. Även ett par snygga byxor med udda kavaj (blazer) är oftast acceptabelt.

Saknas klädkod rekommenderas svart, mörkgrå eller mörkblå kostym. Den ska helst vara enfärgad och matt. Kritstrecksrandig kostym bör undvikas, om inte ränderna är mycket diskreta. Till kostym bärs enklast en vit skjorta med en svart, mörkgrå eller mörkblå slips. Slipsen är helst enfärgad men även en diskret mönstrad slips går bra.

Vid klädkod valfri klädsel fungerar samma klädsel som vid avsaknad av klädkod. Men även kostym eller blazer i ljusare men diskreta färger fungerar bra. Vid mindre formella begravningar kan ett par eleganta byxor med en skjorta eller tröja räcka.

Vid klädkod ljus klädsel ska kostymen eller blazern vara av lite ljusare nyans, till exempel ljusgrå eller blå. Pastellfärger i diskreta nyanser går också bra. Man bär inte svart slips utan en slips i valfri annan färg. Oavsett klädkod ska skorna helst vara svarta och av skinn. Men svarta eller mörka finskor av annat material går också bra. De ska vara välputsade.

Man och nära anhörig

Även nära anhöriga följer klädkoden och anpassar sin klädsel och färgval därefter.

Om begravningen är mer formell och traditionsenlig bär man svart, mörkgrå eller mörkblå kostym med vit skjorta och vit slips.

Är klädkoden ljus tar man enklast en ljusare kostym. Slips och skjorta kan med fördel fortfarande vara vita.

Slips på begravning

Vad gäller slips finns det några regler att förhålla sig till:

I Sverige signalerar enligt tradition vit slips att man har nära släktband till den avlidne. Men traditionen är inte lika stark som den en gång varit och även personer som inte är direkt släkt med den avlidne kan bära vit slips, till exempel en sambo till den avlidnes barn. En bra tumregel är att den som sitter tillsammans med den närmaste familjen kan bära vit slips.

Svart eller mörk slips visar enligt tradition att man inte har nära släktband med den avlidne.

Om det inte meddelats någon klädkod är det formell begravningsklädsel som gäller, alltså svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Det säkra kortet är att ta en svart slips, men även en diskret slips i mörkgrått eller mörkblått går bra.

Om klädkoden är valfri kan svart slips med fördel bäras till svart eller mörk kostym. Väljer man en ljusare kostym kan slipsen antingen vara svart, mörk eller i ljusare kulör.

Om klädkoden är ljus klädsel bärs inte svart slips. Om man bär kostym väljer man istället en slips i ljusare kulör, dock diskret och nedtonad.

Slipsens bredd är helt valfri. Vanligast är 8 cm. Vill man hellre använda fluga än slips går det bra. Undvik färggranna eller kulört mönstrade flugor och slipsar. Lägg inte massa pengar på en dyr slips till begravningen. Det går alldeles utmärkt att köpa en snygg slips till ett rimligt pris.

Kvinnor

Oavsett klädkod är långbyxor, kjol, klänning och dräkt lämplig klädsel. Tänk på att klädseln inte ska framhäva kurvor eller visa för mycket av benen. Undvik överlag att visa för mycket hud – djupa urringningar och korta kjolar används inte på begravning. Likaså klär man sig inte i spandex eller i alltför åtsittande kläder.

Vad gäller färgval följer man meddelad klädkod.

Vid mer formella och traditionsenliga begravningar är kjol och klänning att föredra.

Klänningen ska vara så pass lång att den täcker knäna. Den ska inte vara urringad eller alltför åtsittande. Till klänningen bärs strumpbyxor – undvik att ha bara ben, även om begravningen är utomhus och solen skiner. Är man nära anhörig ska strumpbyxorna vara svarta eller grå, övriga kan även bära beigea strumpbyxor. Om klänningen är kortärmad kompletteras den med en jacka, tröja eller sjal.

Om man väljer kjol ska den vara så pass lång att den täcker knäna. Till kjolen bärs strumpbyxor. Är man nära anhörig ska strumpbyxorna vara svarta eller grå, övriga kan även bära beigea strumpbyxor. Till kjolen bärs enklast en blus utan urringning. Om blusen är kortärmad kompletteras klädseln med en jacka, tröja eller sjal.

Väljer man långbyxor ska dessa vara av elegantare slag, jeans undviks. Till byxorna bär man en blus, skjorta eller tröja. Om blusen eller skjortan är kortärmad kompletterar man med en jacka, tröja eller sjal.

Skorna ska helst svara svarta och med låg eller halvhög klack. Tårna ska vara täckta. Vid begravningar utomhus kan marken vara ojämn och mjuk. Använd därför inte skor med hög eller smal klack, lågskor eller lägre klackskor rekommenderas. Stilettklackar undviks alltid.

Vill man ha smycken ska dessa vara diskreta, till exempel ett pärlhalsband eller en länk. Tidigare var guld inget man bar till begravningar men det ses nu som acceptabelt. Tänk på att smyckena inte ska vara iögonfallande eller leva om när man rör sig.

Kvinna och nära anhörig

Även nära anhöriga följer klädkoden och anpassar sin klädsel och färgval därefter.

Om begravningen är mer formell och traditionsenlig tar man svart klänning, kjol eller dräkt med svart eller vit blus. Strumpbyxorna ska vara svarta eller grå. Detta kompletteras med en svart kappa och vit halsduk eller scarf. Även ett par svarta byxor med svart eller vit blus fungerar bra.

Skorna ska helst svara svarta och med låg eller halvhög klack. Tårna ska vara täckta.

Barn

Barn kan i stort delas upp i yngre och äldre. Exakt var man drar den gränsen är svårt och något som är upp till barnet och dess föräldrar att avgöra i samråd. Men som riktmärke kan man säga att yngre barn är upp till 15 år gamla.

Yngre barn kan ha sina vanliga finkläder även om de inte är mörka. Men undvik de mest färggranna och stora skrikiga tryck. Undvik att klä barn i söta eller väldigt elaborerade kläder för att inte dra uppmärksamhet till dem. Det kommer vara en jobbig tillställning för dem och extra uppmärksamhet är för de flesta inte önskvärt just då. Att barnets kläder går i samma stämning som övrigas kan också skapa en större känsla av samhörighet.

Äldre barn bör ha diskreta finkläder som helst är mörka. Kostym är absolut inget måste men kan bäras om barnet känner sig bekväm med det. Annars är klänning, kjol eller byxor med en skjorta eller tröja fullt acceptabelt.

Skorna ska vara rena och inte se nötta ut.

Tänk på att barnen ska trivas i kläderna och kunna sitta still i dem länge.  

Läs mer om

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.