vad-händer-i-kroppen-när-man-dör

Vad händer med kroppen när man dör?

I en hel livstid gå vi omkring med våra kroppar. Kroppar som vi gör allt för att ta hand om. Vi tränar och äter rätt, smörjer och skyddar på alla möjliga sätt. Kanske för att bara må bra men även för att försöka skjuta på det ofrånkomliga. Men vad händer egentligen när döden ändå, trots alla försök att förhindra, kommer till oss? Varför är det så få som känner till vad som händer med kroppen när man dör?

Trots att vi oftare idag pratar med och mer om döden så kryper en känsla av obehag på för de allra flesta när ämnet kommer upp på tal. Det kan vara för att att en del ser det som en smärtsam process, eller att den är evig (beroende på religion) och ofrånkomlig. Andra räds av tanken av att inte veta vad som sker efter döden. Är det obehaget av samtalsämnet som gör att vi inte vet som händer med kroppen vid en begravning? Är det för att vi inte vill veta?

Intresset har dock ökat. Enligt google-sökningar så är det idag ca 250 sökningar på ”vad händer med kroppen när man dör”. Av den anledningen tänkte vi ta upp alla steg i naturens process för att ta hand om kroppen när den jordfästs. Förutsatt att kroppen lämnas ostört från dödens ögonblick.

Det är lite olika vad som menas med dödens ögonblick. En del ser det som när hjärtat slutat slå och andningen upphör. Men är den så omedelbar? Det går att få ett hjärta att börja slå igen. Andningen går även den att starta upp. En del forskning (även om den är ifrågasatt) pekar på att hjärnan fortsätter att arbeta i ca 10 minuter efter att vi dör. Vi har alla hört begreppet att hörseln är det sista som lämnar oss. I Sverige är det bara en läkare som får avgöra om en person är död så låt oss ta läkarnas kriterier för en avliden person. Den lyder att döden fastställs kliniskt när:

”andning och blodcirkulation upphört och stilleståndet varat så lång tid att det med säkerhet kan avgöras att hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort.”

Så när döden har inträffat efter denna tidpunkt så händer följande fysiska processer med kroppen.

Detta händer med kroppen 1 timme efter död

Vid dödens ögonblick slappnar alla musklerna i kroppen. Ögonlocken förlorar sin spänning, pupillerna vidgas och är ljusstela. Käken kan hamna i ett öppet läge och kroppens alla lemmar är böjbara. På grund av förlusten av spänningar i musklerna kan benen i kroppen (ofta i käken och höfterna) att bli mer markant. Ibland så pass mycket att den avlidna kan vara svår att känna igen även för nära familjemedlemmar. Inom några minuter från hjärtstoppet ändras hudfärgen. Den vanligtvis rosa tonen hos en ”vit” person bleknar.

Algor Mortis – Likkyla

Kroppen börjar att svalna från sin normala temperatur på 37 ° C . Denna process kallas Algor mortis och menas den något linjära nedkylningen av kroppen tills den når omgivande temperatur. Generellt säger man att det är 2 ° C den första timmen följt av 1° C /timme tills den når omgivningstemperaturen. Detta gäller om man räknar bort externa påverkande faktorer. Med hjälp av detta kan t.ex rättsmedicin avgöra tid för död. Snart slappar de ringformiga muskler som omger kroppsöppningarna och kroppen kommer att släppa ifrån sig avföring och urin.

Efter 2 – 6 timmar

Livor Mortis – Likfläckar

När inte hjärtat längre pumpar runt blodet pressas allt blod i kroppen nedåt av gravitationen. Får kroppen ligga orörd i flera timmar uppstår oftast blåröda fläckar på kroppen lägst belägna delar. Det här fenomenet som kallas Livor Mortis, kan rättsmedicin använda sig av för att avgöra hur länge kroppen legat död. Det är inte en tillförlitlig metod då variationen mellan kroppar kan vara stor. Mycket beror på om personen har varit blodrik eller inte.

Rigor Mortis – Likstelhet

Ca 3 timmar efter att personen avlidit börjar musklerna att bli stela, även kallad Rigor Mortis. Anledningen till det är att kroppens muskelceller får syrebrist och en kemisk reaktion skapas. Stelheten börjar i de små musklerna. Ansiktet (ögonlock, käke och nacken) samt fingrar är de första musklerna som drabbas,. Sedan sprider den sig till de sutörre muskelgrupperna. Brösten, buken armar, ben. Personer med mindre muskelmassa och i synnerhet småbarn påvisar inte dessa symptom. Vi kommer inte att gå in djupare i ämnet då det tenderar att bli för kemiskt. Vill ni veta mer om det går det att läsa mer om Rigor Mortis här.

Efter 10 – 14 timmar

Vid den här tidpunkten är Rigor Mortis fullt utvecklad. Kroppen är nu helt set och formad efter kroppens underlag och läge vid dödstillfället. Rättsmedicin kan därmed avgöra med hjälp av tiden och stelheten om kroppen förflyttats efter död. Kroppen är då inte formad på det sätt underlaget ska ha format den.

Vad händer med kroppen efter 14 timmar?

Kroppen börjar nu långsamt att släppa på likstelheten på grund av kemiska förändringar. Vid den här tidpunkten drar huden ihop sig vilket kan ge illusionen av att naglar och hår växer.

I diagrammet nedan tagit av en kriminaltekniker ser man tydligt på kurvorna vad som händer med kroppen efter tid.

Läs mer om

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.